Internet voor senioren

internet voor seniorenHet boek Internet voor senioren ligt in de boekwinkels en is nu ook online via A.W. Bruna Multimedia te bestellen. Internet voor senioren is voor iedereen die op latere leeftijd het internet wil gaan ontdekken. E-mailen, zoeken, surfen en chatten: met dit boek leer je in je eigen tempo en stap voor stap de mogelijkheden van internet kennen. Elk hoofdstuk bevat duidelijk uitleg die ondersteund wordt met zeer veel grote afbeeldingen.Door de praktische aanpak, zonder overbodige technische informatie, ben je in korte tijd in staat om zelf je weg te vinden op internet en kijk je elke dag even in je elektronische brievenbus of er nog nieuwe e-mail is binnengekomen.

Internet voor senioren leert je werkelijk gebruikmaken én genieten van de mogelijkheden van internet.

Je leert in dit boek: je leert hoe je surft op internet, informatie zoekt en vindt met Google, interessante een veelbezochte webpagina’s aan je Favorieten toevoegt en hoe je kunt bladeren door je surfgeschiedenis. Daarnaast leer je ook hoe je  je kunt abonneren op het laatste nieuws met RSS, e-mail versturen en ontvangen met Windows Mail en hoe je kunt chatten met Windows Live Messenger. Maar het internet van tegenwoordig biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kunt je ook online aan je documenten werken en die delen met anderen, foto’s opslaan en beheren, filmpjes bekijken en publiceren en je oude (school) vrienden terugvinden op Hyves.

Alles uit dit boek kan worden toegepast in zowel Windows Vista als Windows XP. Ook leert je werken met zowel Internet Explorer 7 als Mozilla Firefox om te surfen op internet.

Wat biedt Internet voor senioren jou: Dit boek is volledig grafisch van opzet en bij uitstek geschikt voor iedereen die op latere leeftijd internet wil gaan ontdekken. De opdrachten die je stapsgewijs uitvoert, worden geïllustreerd met een heldere afbeelding en zorgen ervoor dat je de vele mogelijkheden die internet je biedt snel onder de knie hebt.

Lees ook:Foto’s bewerken en afdrukken voor senioren
Lees ook:Mac OS X boek
Lees ook:Microsfts SkyDrive heeft zijn jasje
Lees ook:Azure, Windows in de wolken
Lees ook:Meer foto’s Windows 7

12 reacties op “Internet voor senioren

  1. stephan

    Jammer genoeg wordt weer de focus op Windows gelegd maar dat mag de pret niet drukken. Op het internet is er ook een leuke portal voor senioren

    http://www.seniorweb.nl

      /   Beantwoorden  / 
  2. Francisca

    Hoi Stefan,

    Als schrijver van deze boeken zou ik natuurlijk moeten zeggen dat ik Windows geweldig vind. Dat is niet zo. Wat wel zo is, is dat veel senioren omwille van het contact met (klein)kinderen een Windows Machine in huis halen. Dit is niet anders. De doelgroep senioren die een Windows-apparaat in huis hebben is vele malen groter dan de doelgroep senioren met een Linux- of Mac-apparaat.
    Ik probeer echt hemel en aarde te bewegen om eens een Linux-boek te mogen maken. Een boek gewoon voor de thuisgebruiker, niet voor de Linux-nerd. Theoretische boeken over Linux zijn er genoeg. Mijn uitgever ziet er geen brood in. Jammer, maar het is niet anders.

      /   Beantwoorden  / 
  3. stephan

    Doodzonde, en een beetje kortzichtig zeker gezien de groeiende populariteit van de EEE-pc’s.

    Mijn ervaring is dat ouderen wel bereid zijn om een computertje te kopen maar het liefst een klein laptopje willen, vaak krijgen ze een of ander oud baggerapparaat van de kinderen.

    En dat terwijl linux met een lekkere simpele gui zoals XCFE uitermate geschikt zou zijn voor senioren. Men kan mailen, surfen een briefje typen en fotootjes bekijken, en het grote voordeel is, je hoeft er niet elke 3 maand naar toe om de boel opnieuw te installeren doordat men malware en virussen heeft binnen gehaald.

    (klik hier om deze geweldige app te installren!!! mkay!)

    Ik ben er van overtuigt dat een dergelijke setup en een simpelboek die ook alleen die zaken uitlegt, wel eens een hele leuke aanvulling op de rest zou kunnen zijn, zeker als je het samen met diezelfde simpele distro verzend.

    Er zijn wel initiatieven in die richting, maar helaas lult men voornamelijk de mainstream mening na. Het hele riedeltje komt voorbij.
    - Ingewikkeld te installeren
    Alsof ouderen zelfstandig een windows variant kunnen instaleren
    - Weinig software beschikbaar
    Alsof er geen uitgebreide packetmanagers bestaan

    Enz.

    Het probleem is en blijft dat het markt aandeel van linux-distro’s wel groeit maar langzaam, linux zit nu op ongeveer 2 % van de computers, dat moet minimaal 15 % worden, daarmee worden meer ontwikkelaars naar het platform gelokt en zal er mee crossplatform worden ontwikkeld.

    Juist initiatieven zoals een eenvoudig gebruikersboek te maken voor één populaire linux-distro zou al drempel verlagend kunnen werken. Helaas missen vele “beslissers” enige visie

      /   Beantwoorden  / 
  4. stephan

    Nog even dit, er zijn nogal wat hulpboeken voor senioren, maar allemaal windows als basis ik denk aan het boek van Addo Stuur, wat een heel mooi boek is voor senioren.

    Een linuxvariant hiervan is nieuw het bestaat nog niet.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Francisca

    Dag Stefan,

    Komende week heb ik weer een gesprek met mijn uitgever. Ik leg dit idee nogmaals bij haar neer. Victor en ik hebben precies dit idee helemaal uitgewerkt in een voorstel. Idem voor een ‘gewoon’ Mac-boek. We blijven er naar streven dat er vandaag of morgen een echt Linux-boek voor de thuisgebruiker gaat komen.

    Groeten

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rina

      Dag Francisca
      Ik lees dit allemaal, door op google de een vraag te stellen of er ook hulpboeken zijn voor Linux.
      Nou, ik zou er echt blij mee zijn. Ik heb linux van mijn zoon gekregen die toen nog bij me thuis woonde en er alle verstand van heeft, maar hij woont nu anderhalf uur bij mij vandaan. Het zijn de kleine dingen die ik niet voor elkaar krijg, wat op windows wel kan, bijv: skypen met beeld…x factor terugkijken(moet je 1 euro betalen)….bepaalde programma’s in uitzending gemist…
      Hoop echt dat er wat gaat komen! En misschien staat er in zo’n boek wel veel meer waar ik wat aan heb!
      Groetjes Rina

        /   Beantwoorden  / 
  6. stephan

    En nog een keer, (ik vind dit blijkbaar een intressante topic)

    Ik ben eens summier aan het kijken geweest, er blijken best aardige distro’s te krijgen te zijn, natuurlijk moet je ze eerst testen om te kijken hoe ze installeren.

    Maar kijk hier eens naar,
    http://www.vectorlinux.com/

      /   Beantwoorden  / 
  7. Francisca

    Hoi Stefan,

    Bedankt, ik ga er zeker naar kijken.

      /   Beantwoorden  / 
  8. tripleX

    Voor een Mac heb je geen boek nodig. Dat wijst zich vanzelf.
    Oudere familieleden kunnen me altijd bellen als ze een probleem met hun Mac hebben, maar ze bellen me eigenlijk alleen als er af en toe een (eenmalige) instelling gedaan moet worden die niet helemaal lukt.
    M’n vader denkt dat ‘File’ iets met ‘fiele’ te maken heeft (als: met je auto in de file staan) maar hij bewerkt wel z’n foto’s en films en hij emailt en surft op het internet.
    Als ik hem dingen uitleg maak ik het alleen ingewikkelder voor hem. Met vallen en opstaan krijgt ie het zelf voor elkaar op z’n Mac.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Francisca

    Dag TripleX,

    We weten dat een Mac vele malen intuïtiever werkt dan welk ander besturingssysteem dan ook. Toch denk ik dat vele (windows-)gebruikers eerder de overstap durven te maken naar een Mac wanneer er in de boekwinkels een helder boek is die je helpt bij het net iets andere uiterlijk van de Mac. En de net iets andere vensters en toetsenbordfuncties.

      /   Beantwoorden  / 
  10. tripleX

    Hai Francisca, je hebt natuurlijk gelijk. Ik wou alleen aantonen dat een Mac niet zo ingewikkeld is dat je er een dikke handleiding bij nodig hebt (wat bij veel apparaten vaak wel zo is) en dat je tegenwoordig weinig schade kan aanrichten als je een fout maakt.
    Maar er zullen genoeg ouderen zijn die graag een boek ernaast hebben. Dat heb ik zelf ook graag. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat zo’n boek er niet is.
    En omdat op elke nieuwe Mac ook Windows erbij is te installeren kan een uitgever nog 2 vliegen in 1 klap slaan ook.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Stephan

    Vooral met veel plaatjes (screen dumps) en dat plaatje moet er exact zo uit zien als er op het scherm staat anders raakt met in paniek.

    Computers moet je spelenderwijs leren, en daarom zijn *nix distro’s (ubuntu) en OSX zo ideaal, het is verdomd moeilijk om e.e.a. te mollen, waarbij dat onder windows een eitje blijkt te zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.